Bułki pszenne. Pyszne domowe śniadanie
Bułki pszenne idealnie sprawdzą się w chwili, gdy np. zabraknie Wam w domu pieczywa. Są bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu.
Bułki pszenne – potrzebne składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/6 kostki drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła
Bułki pszenne – sposób wykonania:
1/2 szklanki mleka podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy do pokruszonej 1/6 kostki drożdży. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy wyrośnięte drożdże i 1,5 łyżeczki soli oraz 1/2 szklanki ciepłej wody. Przetapiamy 2 łyżki masła i dodajemy. Mieszamy. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Formujemy z łyżki ciasta kulkę, obtaczamy ją delikatnie w mące. Kładziemy na posmarowaną tłuszczem blachę. Lekko rozduszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia kilkanaście minut. Tępą stroną noża możemy zrobić przedziałek (mi potem zanikł, może za delikatnie nadusiłam). Pieczemy 20 min. w 200 st.