Biszkopt z pianką jogurtową i truskawkami. Przepyszny
Biszkopt z pianką jogurtową i truskawkami to mocno truskawkowa propozycja. Można skusić się na dobór innych owoców.
Drożdżówki z czerwoną porzeczką
Sałatka owocowa z sosem ananasowym i miodem
Biszkopt z pianką jogurtową i truskawkami – potrzebne składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki
cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki krupczatki
jogurt naturalny
2 galaretki agrestowe i 3 truskawkowe
1 kg truskawek
Biszkopt z pianką jogurtową i truskawkami – sposób wykonania:
Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy białka, pod koniec dodajemy po łyżce cukru. Zmniejszamy obroty, dodając po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy mąki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 160 st. do suchego patyczka.
2 galaretki agrestowe rozrabiamy w 2 szklankach wody. Tężejącą galaretkę dodajemy do jogurtu i łączymy robotem. Wylewamy na biszkopt. Na to układamy poprzekrawane na pół truskawki. 3 galaretki truskawkowe urabiamy w 5 szklankach wody, zagotowujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Zalewamy nimi truskawki. Całość wkładamy do lodówki.
Smacznego!