Kruche ciasteczka. Idealne na każdą okazję
Przepis na kruche ciasteczka nasza mama dostała od znajomej. Są przepyszne, a dzieciaki pochłaniają je w mgnieniu oka.
Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka
Sałatka z brokułem i kukurydzą
W zależności od tego, jakie smaki najbardziej lubimy możemy robić kruche ciasteczka waniliowe, kakaowe (dodajemy ok. łyżki kakao z odrobiną wody na porcję) lub kokosowe (dodajemy garść wiórków kokosowych). Ciasto powinno być dobrze wyrobione, nie lepić się. Jeżeli tak by się działo, stolnicę posypujemy mąką i wyrabiamy dalej.
Kruche ciasteczka – potrzebujemy:
2 i trochę szklanki mąki pszennej,
szklankę i trochę mąki ziemniaczanej,
3/4-szklanki cukru (zależy, kto jak słodkie lubi),
3/5 kostki margaryny,
2 jajka,
5 łyżek śmietany,
1 mały proszek,
opcjonalnie kakao, wiórki kokosowe.
Kruche ciasteczka – sposób wykonania:
Wszystkie składniki zagniatamy w dużej misce. Nigdy nie mogę do końca wyrobić ciasta, dlatego też dzielę je sobie na mniejsze porcje i urabiam tuż przed wałkowaniem.
Ciasto na kruche ciasteczka powinno mieć grubość kilku milimetrów, nie może też być za cienkie (chyba, że lubicie bardziej chrupkie), ani zbyt grube (chociaż, też są smaczne). Na stolnicy, podsypanej mąką, z rozwałkowanego ciasta wycinamy kształty. My najbardziej lubimy serduszka, ale np. na Wielkanoc można pobawić się w przygotowanie baranków, a na Boże Narodzenie gwiazdek.
Piekarnik nagrywamy do 180 st., pieczemy je 10-12 minut.
Smacznego!