Czekoladowe ciasto z pianką wiśniową. Smaczne połączenie
Czekoladowe ciasto z pianką wiśniową to idealna propozycja dla miłośników takich smaków, jest bardzo smaczne.
Drożdżówki z czerwoną porzeczką
Sałatka owocowa z sosem ananasowym i miodem
Czekoladowe ciasto z pianką wiśniową (na dużą blachę) – potrzebne składniki:
3 budynie czekoladowe (bez cukru)
1 łyżka mąki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
2 kg wiśni, następnie wydrążyć
0,5 l śmietany
5 galaretek wiśniowych
dodatkowo 1 szklanka cukru
Czekoladowe ciasto z pianką wiśniową – sposób wykonania:
BISZKOPT. Ubijamy 6 białek, pod koniec ubijania po trochu dosypujemy cukru białego oraz cukru waniliowego, by była sztywna piana. Zmniejszamy obroty, powoli dodajemy partiami żółtka, budynie, mąkę i proszek do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt, pieczemy ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu spuścić z ok. 0,5 m na dywan. Ostudzony przecinamy na pół.
Wydrążamy wiśnie i zasypujemy szklanką cukru. Z wydrążonych wiśni odlewamy szklankę soku, dolewamy 3/4 szklanki wody i zagotowujemy. Wsypujemy dwie galaretki wiśniowe i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę i wlewamy do niej tężejącą galaretkę.
Osobno wiśnie, które zostały zagotowujemy i dolewamy ok. 0,5 l wody. Po zagotowaniu wsypujemy 3 galaretki i zostawiamy do wystygnięcia.
CAŁOŚĆ – wykładamy blat biszkoptu, na to wylewamy masę śmietanową-wiśniową. Następnie nakładamy drugi biszkopt. Na górę nakładamy wiśnie z tężejącą galaretką.
Smacznego!