Ciasto miętowe. Polecamy
Ciasto miętowe to wspaniała, choć czasochłonna propozycja dla miłośników miętowych propozycji ciast. Jest przepyszne.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Ciasto miętowe – potrzebne składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
landrynki miętowe 250 g
0,5 szklanki wody
2 budynie śmietankowe
0,5 l mleka
1 kostka masła
0,5 l śmietany
2 galaretki o smaku agrestowym
herbatniki
0,5 czekolady
Ciasto miętowe – sposób wykonania:
BISZKOPT CZEKOLADOWY. Wbijamy 6 białek, ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Po ubiciu zmniejszamy obroty, dodajemy po jednym żółtku, powoli wsypując mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy w 160 st. ok. 30 minut do suchego patyczka.
MASA MIĘTOWA. Landrynki kruszymy, wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu do chwili gdy cukierki się rozpuszczą. W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy budynie, a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy syrop z landrynek oraz budynie i gotujemy aż zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i po łyżce dodajemy do miętowego budyniu, miksując, aż powstanie masa.
WARSTWA ŚMIETANOWA. 2 galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku i zostawiamy do lekkiego zgęstnienia. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwie warstwy i jedną cienko smarujemy ostygniętą masą śmietankową. Na wierzch układamy herbatniki i smarujemy resztą masy śmietanowej. Ubijamy śmietanę, wlewamy gęstniejącą masę miętową i wylewamy na herbatniki. Ozdabiamy startą na tarce czekoladą.
Smacznego!