Ciasto dyniowe z piernikową nutą. Przepyszne
Ciasto dyniowe z piernikową nutą robiłyśmy w zeszłym roku kilkukrotnie, gdyż jest bardzo smaczne i szybki znika.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Ciasto dyniowe z piernikową nutą – potrzebne składniki:
2 szklanki startej dyni
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki żurawiny lub rodzynek
Ciasto dyniowe z piernikową nutą – sposób wykonania:
Jajka ubijamy z cukrami na konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy olej, mąki, odciśniętą dynię i wszystkie pozostałe dodatki. Wylewamy na blachę ok. 25 x 25 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w 180 st. do suchego patyczka. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.