Ciasto czekoladowe z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu
Ciasto czekoladowe z gruszkami jest bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu. Dzięki owocom jest dodatkowo bardzo pulchne.
Ciasto z masą serowo-truskawkową i truskawkami
Torcik truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą na biszkoptach
Ciasto czekoladowe z gruszkami – potrzebne składniki:
prawie 2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
0,5 kostki masła
0,5 szklanki mleka
niecałe 0,5 szklanki cukru
czubata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
400 g gruszek
Ciasto czekoladowe z gruszkami – sposób wykonania:
Mąkę, sodę i proszek umieść w jednej misce. Masło i mleko umieść w małym rondelku, podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się masła. Jajka oraz cukier ucieraj przez kilka minut, np. za pomocą miksera. Ciągle miksując dodaj zawartość miski z mąką oraz rondelka z mlekiem. Całość miksuj jeszcze przez minutę.
Obierz gruszki i pokrój je w kawałki wielkości 2-3 cm. Oprósz je delikatnie mąką. Blachę-keksówkę wysmaruj margaryną i wyłóż papierem. Wylej dość rzadkie ciasto i ułóż na nim gruszki.
Piecz ok. 45 minut w temp. 175 stopni do suchego patyczka. Można polukrować.
Smacznego!