Torcik truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą na biszkoptach. Pyszny!
Torcik truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą na biszkoptach to moje ulubione połączenie smaków – truskawek i bitej śmietany.
Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka
Sałatka z brokułem i kukurydzą
Ciasto bananowe z brzoskwiniową pianką
Torcik truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą na biszkoptach – potrzebne składniki:
duża śmietana 12%,
duża śmietana 30%,
paczka biszkoptów,
czekolada mleczna,
3 galaretki truskawkowe,
fix do śmietan.
Torcik truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą na biszkoptach – sposób wykonania:
W 2 szklankach wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Zostawiamy do prawie całkowitego stężenia. Dodajemy dużą śmietanę 12 %. Galaretkę ze śmietaną mieszamy.
W tortownicy układamy biszkopty. Zalewamy tak, aby delikatnie się zanurzyły. Zostawiamy do stężenia. W ten sposób nasze biszkopty będą na dole, a nie pod górną warstwą. Dolewamy resztę śmietanowo-truskawkowej masy.
W 2 szklankach wody przygotowujemy 1 galaretkę truskawkową. Gdy prawie zgęstnie wylewamy na warstwę śmietanową. Wlewamy dużą śmietanę 30% do naczynia. Dodajemy fix do śmietan. Ubijamy na sztywno. Gdy galaretka nam stężeje wykładamy śmietanę. Posypujemy startą na tarce czekoladą. Wkładamy do lodówki. Czekamy ok. 2 h.