Ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne w tym okresie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem to idealne ciasto na wiosenno-letni okres, w którym rabarbaru mamy pod dostatkiem.
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – potrzebne składniki:
1 kg mąki,
4 żółtka,
1 białko,
szczypta soli,
3/4 szklanki cukru,
2 cukry waniliowe,

2 szklanki mleka,


rabarbar.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – sposób wykonania:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do miski wbijamy 4 żółtka, jedno białko. Dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 2 cukry waniliowe. Dorzucamy 3/4 szklanki cukru. W 2 szklankach ciepłego mleka rozpuszczamy kostkę masła. Ucieramy jajka z cukrami. Dodajemy mleko z tłuszczem, na przemian z 1 kg mąki. Dolewamy 3 łyżki oleju. Kruszymy 10 dag drożdży, dodajemy trochę ciepłego mleka i mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dodajemy do ciasta. Wyrabiamy, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Czekamy aż podwoi swoją objętość i działamy dalej.
Wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto białkiem. Układamy umyty i pokrojony rabarbar. Posypujemy kruszonką (tyle ile cukru i tłuszczu tyle dajemy mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy). Pieczemy 30-35 min. w 200 st. Polewamy lukrem.