Czekoladowy biszkopt z wiśniową pianką. Pychotka!
Czekoladowy biszkopt z wiśniową pianką to jedno z naszych ulubionych połączeń smakowych. Wiśnie z czekoladą komponują się znakomicie.
Cotygodniowe pieczenie domowych ciast
Trzy jesienne ciasta z cynamonem
Czekoladowy biszkopt z wiśniową pianką – potrzebne składniki:
4 wiśniowe galaretki,
6 jajek,
słoik wiśni,
2 czubate łyżki kakao,
6 czubatych łyżek cukru,
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
duży jogurt naturalny.
Czekoladowy biszkopt z wiśniową pianką – sposób wykonania:
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, dodajemy powoli 6 łyżek cukru, 6 żółtek, 2 łyżki kakao, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 25 min. w 150 st. Zostawiamy do wystygnięcia, przekrawamy na pół.
2 galaretki wiśniowe rozrabiamy w 2 szklankach wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, wylewamy na 1 biszkopt. Przykrywamy 2. Wstawiamy do lodówki. Kolejne 2 galaretki wiśniowe rozrabiamy w 3,5 szklanki wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy na odcedzone wiśnie ułożone na 2 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do stężenia.