Kruche ciasto z pianką, malinami i borówką amerykańską. Nasze ulubione
Kruche ciasto z pianką, malinami i borówką amerykańską to nasz ulubiony letnio-jesienny przysmak. Wtedy gości u nas nagminnie.
Zapiekanka makaronowa z brokułem
Szybki deser z białą czekoladą i winogronami
Kruche ciasto z pianką, malinami i borówką amerykańską – potrzebne składniki:
1 kostka masła,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka i 2 łyżki cukru pudru,
5 jajek,
1 cukier waniliowy,
1/2 szklanki oleju,
2 budynie waniliowe,
owoce – ja dałam 250 g malin i 250 g borówek.
Kruche ciasto z pianką, malinami i borówką amerykańską – sposób wykonania:
Kostkę masła, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru i 5 żółtek zagniatamy razem. Dzielimy na 2 części – jedną większą, drugą mniejszą. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 h.
Blachę (ja miałam 23 x 32 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Ścieramy na tarce o większych oczkach większą kulę. Ugniatamy, pieczemy ok. 15-18 min. w 190 st.
Zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ubijamy 5 białek na sztywną pianę, dodajemy szklankę cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklankę oleju i 2 budynie waniliowe. Wylewamy na chłodne ciasto.
Układamy owoce, następnie z ciasta formujemy małe kule i układamy na nich. Pieczemy jeszcze 35-40 min. w 190 st. Posypujemy cukrem pudrem.