Szybkie ciasto z jeżynami. Znika w mgnieniu oka!
Podczas jednej z wizyt na działce zauważyłam piękne dojrzałe owoce. Wiedziałam, że następnego dnia na stole zagości szybkie ciasto z jeżynami. Ciekawy przepisu? Zapraszamy!
Szybkie ciasto z jeżynami robi się błyskawicznie. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, ubić budyniową piankę, ułożyć owoce, włożyć blachę do piekarnika i… już za kilkadziesiąt minut możemy cieszyć się zapachem świeżo pieczonego ciasta. Idealne dla małych łakomczuszków, jak i starszych wielbicieli słodkości. Znika błyskawicznie!
Szybkie ciasto z jeżynami – potrzebujemy:
1 kostkę masła,
2 szklanki mąki,
1 łyżkę mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklankę i 2 łyżki cukru pudru,
5 jajek,
1 cukier waniliowy,
2 budynie waniliowe,
pudełko jeżyn,
cukier puder.
Szybkie ciasto z jeżynami – sposób wykonania
Kostkę masła wyrabiamy z 2 szklankami mąki, 1 łyżką skrobi ziemniaczanej, 5 żółtkami, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 1 cukrem waniliowym, 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto dzielimy na 2 części – jedną większą i drugą mniejszą.
Wkładamy do lodówki na 15-30 minut.
Następnie smarujemy blachę tłuszczem i wykładamy papierem. Wykładamy większą część ciasta.
Z 5 białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy 2 budynie waniliowe i szklankę cukru pudru oraz kilka jeżyn, żeby masa zrobiła się fioletowa. Wykładamy na ciasto. Nakładamy jeżyny. Z mniejszej części ciasta układamy kawałki ciasta na wierzchu.
Pieczemy ok. 35-40 min. w 190 st. Posypujemy cukrem pudrem.