Ciasto z wiśniami na biszkopcie. Letnia propozycja
Ciasto z wiśniami na biszkopcie to wspaniała propozycja dla miłośników ciast z owocami i galaretką.
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Ciasto z wiśniami na biszkopcie – potrzebne składniki:
BISZKOPT
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
łyżka mąki
¾ szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
6 jajek
PIANKA
miseczka wydrążonych wiśni
2 galaretki wiśniowe
jogurt grecki 400 ml
WIERZCH
miseczka wydrążonych wiśni
2 galaretki wiśniowe
Ciasto z wiśniami na biszkopcie – sposób wykonania:
BISZKOPT – białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia, budynie i cukier waniliowy. Pieczemy ok. 340 minut w 180 st. Delikatnie spuszczamy z wysokości kilkudziesięciu centymetrów na ziemię, po ostygnięciu przekrawamy na pół.
PIANKA – wiśnie blend ujemy, wkładamy do garnka, zagotowujemy, zdejmujemy z gazu. Wsypujemy proszek z dwóch galaretek wiśniowych, studzimy. Wkładamy do lodówki do czasu aż zacznie się tężeć, wyjmujemy, dodajemy jogurt, mieszamy. Kładziemy jeden blat ciasta, wylewamy piankę, przykrywamy drugim blatem ciasta.
WIERZCH – wydrążone wiśnie zagotowujemy z 0,5 szklanki wody, dodajemy proszek z dwóch galaretek. Wkładamy do lodówki i tężejącą się galaretkę wylewamy na ciasto. Całość wkładamy do lodówki do zgęstnięcia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, poleć go znajomym i bądź na bieżąco:
Dołącz do grona kilkuset fanów na Fanpage Pojedztam -> KLIK
Czytaj ciekawostki, oglądaj relacje z odwiedzanych miejsc na Instagramie -> KLIK
Zapisz się do newslettera – w prawej kolumnie obok wpisu
Napisz do nas, jeśli tylko masz ochotę. Chętnie pomożemy i odpowiemy na wszystkie pytania -> kontakt@pojedztam.pl