Konfitura z pigwowca. Idealna do ciast
Konfitura z pigwowca jest niebanalną propozycją, która świetnie sprawdzi się do ciast, czy naleśników. Warto spróbować.
Sałatka z czerwoną fasolą, żółtym serem i kukurydzą
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Konfitura z pigwowca – potrzebne składniki:
2 kg owoców
0,75 kg-1 kg cukru
Konfitura z pigwowca – sposób wykonania:
Owoce myjemy, strugamy,aż do błon i zostawiamy ogryzki do wyrzucenia lub mogą być użyte wydrążone pestki na nalewkę z pestek pigwowca (smakuje, jak migdałowa) Przesypujemy cukrem, wkładamy do garnka z grubym dnem i zostawiamy na 1-2 h, mieszkając raz po raz, aby puściło sok. Po tym czasie wstawiamy na gaz i od zagotowania na delikatnym ogniu gotujemy ok. 45 min. – 1 h, aż do stężenia konfitury. Gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych gorących słoików i zakręcamy. Możemy zostawić na zimę lub jeść na bieżąco.