Jogurtowe ciasto ze śliwkami. Polecamy z owocami
Nowy rok, nowe postanowienia. Poznaj bardzo szybki przepis na jogurtowe ciasto ze śliwkami. Wspomnienia jesieni wciąż żywe.
Ciasto bananowe z brzoskwiniową pianką
Ciasta, które zawsze się udają
Jogurtowe ciasto ze śliwkami znika w mgnieniu oka. Nie ma się czemu specjalnie dziwić, jest mokre, aromatyczne, wprost rozpływa się w ustach. Idealnie słodkie dzięki kruszonce, przełamany nutą kwaśności owocu. Co jednak najważniejsze, przygotowuje się je bardzo szybko. Znika w równie sprawnym tempie. Nie przedłużajmy, poznaj przepis na jogurtowe ciasto, które pokochasz Ty oraz wszyscy Twoi znajomi.
Jogurtowe ciasto ze śliwkami – potrzebne składniki:
4 jajka,
szklankę cukru,
3 szklanki mąki,
1 duży jogurt grecki,
1/2 szklanki oleju,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy,
śliwki (ok. 15 sztuk na dużą blachę)
Kruszonka:
szklanka mąki,
1/2 kostki tłuszczu,
1/2 szklanki cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy.
Jogurtowe ciasto ze śliwkami – sposób wykonania:
4 jajka z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym miksujemy, dodajemy jogurt grecki, 3 szklanki mąki. Dodajemy 1 cały proszek do pieczenia.
Owoce przekrawamy na ćwiartki, wyjmujemy pestkę.
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem. Posypujemy je wiórkami kokosowymi. Owoce kładziemy skórką do dołu.
W oddzielnej misce urabiamy kruszonkę – łączymy ze sobą szklankę mąki, 1/2 kostki tłuszczu, 1/2 szklanki cukru, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz cukier waniliowy. Rozrabiamy palcami.
Posypujemy kruszonką ciasto ze śliwkami. Pieczemy ok. 40-45 min. w 180st. do suchego patyczka.
Smacznego!