Zawijane drożdżówki z serem. Pyszna przekąska
Zawijane drożdżówki z serem to niezwykle smaczna propozycja, którą można wykorzystywać o każdej porze roku.
Zawijane drożdżówki z serem – potrzebne składniki :
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
szklanka mleka,
cukier waniliowy,
pół szklanki cukru,
pół kostki drożdży (5 dkg),
2 żółtka,
2/5 kostki tłuszczu,
biały ser.
Zawijane drożdżówki z serem – sposób wykonania:
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy (do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, 4 łyżki ciepłego mleka, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia).
Szklankę mleka podgrzewamy, dodajemy tłuszcz, roztapiamy.
2 żółtka ucieramy ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru. Powoli wlewamy mleko z tłuszczem, dodajemy mąki, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy i zostawiamy do urośnięcia.
Z ciasta robimy prostokąty. Rozcinamy boki, nakładamy biały ser i zawijamy je w taki sposób, by robił się przekładaniec
Pieczemy ok. 15 min. w 180 st. Można polukrować dla smaku.
Smacznego!