Wielkanocna babka piaskowa. Znasz to ciasto?
Wielkanocna babka piaskowa idealnie sprawdzi się przede wszystkim w tym wielkanocnym okresie, ale nie tylko. W inne miesiące smakuje równie dobrze.
Co jeść, by nie zgłodnieć w pojazdach komunikacji miejskiej?
Wielkanocna babka piaskowa – potrzebne składniki:
5 jajek,
225 g cukru,
3 łyżeczki cukru waniliowego,
250 g margaryny,
170 g mąki ziemniaczanej,
150 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli ,
cukier puder,
bułka tarta.
Wielkanocna babka piaskowa – sposób wykonania:
Kostkę tłuszczu ucieramy z 225 g cukru. Dodajemy 5 żółtek naprzemiennie ze 170 g mąki ziemniaczanej i 150 g mąki pszennej. Dodajemy 3 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku. 5 białek ubijamy ze szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto.
Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Na moją o średnicy 25 cm było trochę mało, więc polecam robić 1,5 porcji, wtedy będzie wyższa. Pieczemy 50-55 min. w 175 st. Można posypać cukrem pudrem.