Tort malinowy. Ciasto z pieczonym biszkoptem
Tort malinowy jest może czasochłonny w przygotowaniu, jednak jego smak też będzie należeć do niezapomnianych. Przekonaj się sam.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Tort malinowy – potrzebne składniki:
6 jajek,
6 łyżek mąki pszennej,
1 łyżka kartoflanki,
6 łyżek cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
cukier waniliowy/aromat waniliowy.
500 g masła roślinnego 82 % tłuszczu,
2 kostki masła ekstra 82 % tłuszczu,
8 łyżek cukru,
8 jajek,
cukier waniliowy,
kakao,
frużelina malinowa,
maliny.
Tort malinowy – sposób wykonania:
Pieczemy 2 biszkopty z 6 jajek. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dość dużego naczynia, dodajemy szczyptę soli, miksując w lewą stronę ubijamy na sztywną pianę (aby nie mogła wypaść z garnka). Wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy żółtka. Mieszamy na wolnych obrotach. Wsypujemy 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżkę kartoflanki, 6 łyżek cukru i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wylewamy do tortownicy o średnicy 29 cm. Pieczemy ok. 20 min. w 150 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Każdy kroimy po wystygnięciu na 3 części.
Przygotowujemy masę – ubijamy jajka na sztywną masę z cukrem, dodajemy cukier waniliowy. Masła ucieramy osobno na misce. Dodajemy po trochu ubitych jajek. Dzielimy masę na 3 części – 2 miski i 1 malutką waniliowej masy. Do 1 części dodajemy 5,6 czubatych łyżek frużeliny malinowej, do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszamy.
Pierwszy płat smarujemy kakaową masą, nakładamy 2 płat, smarujemy malinową masą. Nakładamy maliny gęsto. Kolejny płat smarujemy osobno cieniutko masą malinową i nakładamy masą na maliny. Następny płat smarujemy masą kakaową, następny malinową, nakładamy maliny. Znów dodajemy lekko posmarowany płat masą malinową na maliny. Górę i boki smarujemy masą waniliową. Możemy udekorować ozdobami szprycą do dekoracji tortów. Wstawiamy do lodówki, żeby wszystko stężało.