Tort Biedronka. Idealny na dziecięce przyjęcie
Tort Biedronka jest bardzo smaczny, ale na jego przygotowanie potrzeba trochę umiejętności kulinarnych i sporo wolnego czasu.
Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka
Sałatka z brokułem i kukurydzą
Ciasto bananowe z brzoskwiniową pianką
Tort Biedronka – potrzebne składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 łyżeczki czerwonego barwnika,
3 kisiele malinowe,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki wody,
cukier waniliowy,
słoik pasteryzowanych malin,
1 małe masło roślinne MR,
1/3 szklanki cukru pudru,
200 ml kwaśnej śmietany,
2 łyżki kakao,
2 galaretki poziomkowe,
1 opakowanie delicji malinowych,
spirytus,
woda.
Tort Biedronka – sposób wykonania:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i powoli żółtka. Na koniec mąki, kisiele, czerwony barwnik, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 30 min. w 160 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy krem. 1 małe masło roślinne MR ucieramy z 1/3 szklanki cukru, dodajemy po trochu kwaśnej śmietany. Odkładamy 2 łyżki białej masy,a resztę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy szczyptę czerwonego barwnika, a do drugiej łyżkę kakao. Mieszamy.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 płaty. Jeden zostawiamy cały na spód. Smarujemy kakaową masą. Następnie obkładamy czerwonym ciastem kolejne poziomy z pozostałych 2 płatów. Smarujemy znów kakaową masą. Każdy płat nasączamy zimną przegotowaną wodą z cukrem i spirytusem do smaku.
Smacznego!