Torcik cytrynowo-wiśniowy na czekoladowym biszkopcie z gruszkami. Mniam
Torcik cytrynowo-wiśniowy na czekoladowym biszkopcie z gruszkami to wspaniała wariacja smaków na te upalne, letnie dni.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Torcik cytrynowo-wiśniowy na czekoladowym biszkopcie z gruszkami – potrzebne składniki:
6 jajek,
7 łyżek mąki pszennej,
słoik gruszek,
saszetka czekolady,
6 łyżek cukru,
2 galaretki wiśniowe,
1 galaretka cytrynowa,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
śmietana 12% duża.
Torcik cytrynowo-wiśniowy na czekoladowym biszkopcie z gruszkami – sposób wykonania:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 6 żółtek, saszetkę czekolady oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek cukru oraz 7 łyżek mąki pszennej. Całość miksujemy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem. Pieczemy 15-20 min. w 150 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
2 szklanki wody rozrabiamy z 2 galaretkami wiśniowymi. Gdy prawie stężeje dodajemy dużą śmietanę 12%. Wylewamy na ciasto. Zostawiamy do stężenia. Układamy odsączone gruszki.
Zalewamy prawie zgęstniałą 1 galaretką cytrynową rozrobioną w 2 szklankach wody. Zostawiamy do zgęstnięcia.