Tartaletki z masą makową. Idealne nie tylko na Święta.
Tartaletki z masą makową przypadną do gustu wielbicielom maku. Nawet jeśli go nie lubicie, warto przygotować je dla gości. Są pyszne.
Czekoladowe ciasto z wiśniami i czekoladową pianką
Tartaletki z masą makową – potrzebne składniki (na 12 sztuk):
1/2 kostki masła
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru pudru
3 żółtka
masa makowa ( + opcjonalnie tarte migdały )
lukier
Tartaletki z masą makową – sposób wykonania:
Zagniatamy ciasto z 1/2 kostki tłuszczu, 3 żółtek, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżki cukru pudru i 1 szklanki mąki. Zawijamy w folię i chowamy na 1-2 h do lodówki.
Przygotowujemy masę makową – klik. Można dodać do niej trochę tartych migdałów. Foremki smarujemy delikatnie tłuszczem. Wykładamy ciastem kruchym, następnie nakładamy masę makową. Pieczemy ok. 20 min. w 190 st. Zostawiamy do ostygnięcia. Możemy polać lukrem.
Smacznego!