Trochę omyłkowo powstał mi autorski spód do tarty. Jest bardziej kruchy, niż zwyczajny, bardziej przypomina pokruszone pełnoziarniste herbatniki połączone z masłem i cukrem. Jest przepyszny! Tarta z jabłkami i cynamonem to idealne połączenie na jesienne popołudnia i wieczory.

Tarta z jabłkami i cynamonem

 Bananowe pieguski

 Serniczki z Myszką Minnie

 Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną

Tarta z jabłkami i cynamonem na pewno zachwyci podniebienia tych, którzy lubią tego typu połączenia smakowe. Cynamon i jabłka to duet znany od lat, który zawsze się udaje. Dlaczego więc nie wypróbować by go w przypadku ciasta? Nie wiadomo, co miałoby stać nam na przeszkodzie. Postanowiłyśmy więc upiec tę tartę, która, nieskromnie mówiąc, wyszła nam przepyszna. Ciasto doskonale nada się na jesienne dni ze względu na dużą dostępność jabłek, choć w inne pory roku smakuje równie smacznie. Dajemy słowo!

Tarta z jabłkami i cynamonem – potrzebujemy:

1/2 kostki tłuszczu

2 szklanki mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
 3 żółtka
1 łyżkę cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/4 szklanki oleju
5 jabłek papierówek
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania

Tarta z jabłkami i cynamonem

Tarta z jabłkami i cynamonem – sposób wykonania:

 1/2 kostki masła zagniatamy z 2 szklankami mąki, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 3 żółtkami, 1 łyżką cukru pudru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 1/4 szklanki oleju. Wykładamy formą do tarty ciastem.

 Jabłka kroimy w plasterki, układamy na cieście. Posypujemy cynamonem i 1/2 opakowania cukru waniliowego.

 Pieczemy ok. 20-25 min. w 200 st. Jeżeli góra nie będzie się rumienić nastawiamy piekarnik na pieczenie tylko góry.

 Posypujemy cukrem pudrem.Zostawiamy do wystygnięcia. Możemy przełożyć na paterę.

Smacznego !

Zobacz także