Tarta cytrynowa wyszła naprawdę bardzo smaczna. Można także pokombinować z innymi zestawami smakowymi.

Tarta cytrynowa

Regionalne europejskie przysmaki

Ciasta, które zawsze się udają

Bananowe pieguski

Tarta cytrynowa – potrzebujemy:

3/4 kostki tłuszczy

1,5 szklanki mąki

3/4 łyżki krupczatki

4 żółtka

łyżka śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1,5 łyżki cukru pudru

2 szklanki mleka

1 budyń cytrynowy

skórka z 2 sparzonych cytryn

Tarta cytrynowa – sposób wykonania:

Z 3/4 kostki zimnego tłuszczy, 1,5 szklanki mąki, 3/4 łyżki krupczatki, 4 żółtek, łyżki śmietany, łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukru waniliowego oraz 1,5 łyżki cukru pudru wyrabiamy ciasta.

Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Wykładamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy rękoma. Pieczemy ok. 15 min. w 190 st. Zostawiamy do wystygnięcia.

W 2 szklankach mleka z 2 łyżkami cukru przygotowujemy cukier cytrynowy. Zostawiamy do wystygnięcia.

Gdy ciasto już jest zimne nakładamy na nie budyń, rozprowadzamy. Na wierzch dajemy startą skórkę z ok. 2 sparzonych i dokładnie umytych cytryn.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki i czekamy aż wszystko się zgęstnie. Następnie zdejmujemy obudowę i tak już zostawiamy.

Smacznego!
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, poleć go znajomym i bądź na bieżąco:
 Dołącz do grona kilkuset fanów na Fanpage Pojedztam -> KLIK
 Czytaj ciekawostki, oglądaj relacje z odwiedzanych miejsc na Instagramie -> KLIK
 Zapisz się do newslettera – w prawej kolumnie obok wpisu
 Napisz do nas, jeśli tylko masz ochotę. Chętnie pomożemy i odpowiemy na wszystkie pytania -> kontakt@pojedztam.pl

Zobacz także