Tarta cytrynowa. Smaczna i tania w przygotowaniu
Regionalne europejskie przysmaki
Ciasta, które zawsze się udają
Tarta cytrynowa – potrzebujemy:
3/4 kostki tłuszczy
1,5 szklanki mąki
3/4 łyżki krupczatki
4 żółtka
łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1,5 łyżki cukru pudru
2 szklanki mleka
1 budyń cytrynowy
skórka z 2 sparzonych cytryn
Tarta cytrynowa – sposób wykonania:
Z 3/4 kostki zimnego tłuszczy, 1,5 szklanki mąki, 3/4 łyżki krupczatki, 4 żółtek, łyżki śmietany, łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukru waniliowego oraz 1,5 łyżki cukru pudru wyrabiamy ciasta.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Wykładamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy rękoma. Pieczemy ok. 15 min. w 190 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
W 2 szklankach mleka z 2 łyżkami cukru przygotowujemy cukier cytrynowy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto już jest zimne nakładamy na nie budyń, rozprowadzamy. Na wierzch dajemy startą skórkę z ok. 2 sparzonych i dokładnie umytych cytryn.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki i czekamy aż wszystko się zgęstnie. Następnie zdejmujemy obudowę i tak już zostawiamy.