Szybkie ciasto ze śliwkami. Przepyszne
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Szybkie ciasto ze śliwkami – potrzebne składniki:
2 jajka
2,5 szklanki mąki
cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 1/2 kg śliwek
na kruszonkę – 1/3 kostki margaryny, 2 łyżki cukru, łyżka kartoflanki, ok. 2 szklanek mąki
cukier puder
Szybkie ciasto ze śliwkami – sposób wykonania:
Do miski wbijamy 2 jajka. Dodajemy 2,5 szklanki mąki, cukier waniliowy, 1,5 szklanki cukru, 1 szklankę maślanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dolewamy 1/2 szklanki oleju. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
Śliwki myjemy, kroimy na ósemki, obtaczamy w mące. Układamy w cieście skórką do dołu. Posypujemy kruszonką – mieszamy 1/3 kostki margaryny, 2 łyżki cukru, łyżkę kartoflanki i ok. 2 szklanek mąki. Posypujemy ciasto. Pieczemy ok. 45 min. w 170,180 st. Możemy posypać cukrem pudrem.