Szaszłyki z piersi kurczaka idealne nie tylko na grilla
Drób jest jednym z naszych ulubionych gatunków mięs. Nie ma więc się czemu dziwić, że Szaszłyki z piersi kurczaka dość często goszczą na naszym stole.
Sałatka z czerwoną fasolą, żółtym serem i kukurydzą
Tagiatelle z brokułami i papryką
Jak zorganizować większą imprezę?
Szaszłyki z piersi kurczaka należą do jednych z naszych ulubionych dań. Bardzo dobrze sprawdzą się zarówno jako potrawy obiadowe, ale także jako przekąski na grilla. Wybór dodatków zależy tylko od Was. Nam bardzo smakuje zaproponowana we wpisie wersja, ale oczywiście można ją dowolnie modyfikować.
Szaszłyki z piersi kurczaka – potrzebne składniki:
pierś z kurczaka
papryka czerwona
cebula
cytryna
boczek parzony
pieczarki
zioła prowansalskie
bazylia
pieprz kolorowy
papryka ostra
oliwa z oliwek
Szaszłyki z piersi kurczaka – sposób wykonania:
Pieczarki myjemy, zamaczamy w soku z cytryny i zostawiamy na 15 min. Odcedzamy sok, dodajemy przyprawy. Pierś z kurczaka i boczek parzony kroimy w kostkę i marynujemy je w oliwie z oliwek i przyprawach. Zostawiamy na przynajmniej godzinę.
Paprykę kroimy w dość dużą kostkę, małe cebulki przekrawamy na połowę lub ćwiartki, posypujemy przyprawami.
Wszystkie składniki natykamy na patyki w wybranej przez siebie kolejności. Kładziemy na blachę posmarowaną tłuszczem. Pieczemy po 20 min. z każdej strony w 180 st.
Smacznego!