Drób jest jednym z naszych ulubionych gatunków mięs. Nie ma więc się czemu dziwić, że Szaszłyki z piersi kurczaka dość często goszczą na naszym stole.

Szaszłyki z piersi kurczaka

 Sałatka z czerwoną fasolą, żółtym serem i kukurydzą

 Tagiatelle z brokułami i papryką

 Jak zorganizować większą imprezę?

Szaszłyki z piersi kurczaka należą do jednych z naszych ulubionych dań. Bardzo dobrze sprawdzą się zarówno jako potrawy obiadowe, ale także jako przekąski na grilla. Wybór dodatków zależy tylko od Was. Nam bardzo smakuje zaproponowana we wpisie wersja, ale oczywiście można ją dowolnie modyfikować.

Szaszłyki z piersi kurczaka – potrzebne składniki:

 pierś z kurczaka

 papryka czerwona

 cebula

 cytryna

 boczek parzony

 pieczarki

 zioła prowansalskie

 bazylia

 pieprz kolorowy

 papryka ostra

 oliwa z oliwek

Szaszłyki z piersi kurczaka – sposób wykonania:

 Pieczarki myjemy, zamaczamy w soku z cytryny i zostawiamy na 15 min. Odcedzamy sok, dodajemy przyprawy. Pierś z kurczaka i boczek parzony kroimy w kostkę i marynujemy je w oliwie z oliwek i przyprawach. Zostawiamy na przynajmniej godzinę.

 Paprykę kroimy w dość dużą kostkę, małe cebulki przekrawamy na połowę lub ćwiartki, posypujemy przyprawami.

 Wszystkie składniki natykamy na patyki w wybranej przez siebie kolejności. Kładziemy na blachę posmarowaną tłuszczem. Pieczemy po 20 min. z każdej strony w 180 st.

Smacznego!

Zobacz także