Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami. Dla miłośników jabłek
Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami idealnie sprawdzi się nie tylko w jesiennym okresie, bowiem jabłka są dostępne przez cały rok.
Cotygodniowe pieczenie domowych ciast
Trzy jesienne ciasta z cynamonem
Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami – potrzebne składniki:
3 szklanki mąki
kostka tłuszczu
4 jajka
4 cukry waniliowe
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
cukier puder
łyżka mąki ziemniaczanej
budyń waniliowy
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki cynamonu
Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami – sposób wykonania:
Mąkę, margarynę, 3 cukry waniliowe i żółtka posiekać i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (kule) na spód (2/3 ciasta) i kruszonkę (1/3 ciasta) i włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć i posypać cukrem zwykłym (według uznania). Zamieszać i poczekać aż puści sok. Po odciśnięciu soku dodać 0,5 łyżeczki cynamonu oraz dodać cukier waniliowy.
Blachę 35 cm x 25 cm posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem i na to ciastem. W cieście zrobić widelcem dziurki. Na wierz położyć odciśnięte ze soku jabłka. W międzyczasie ubić pianę z białek ze szczyptą soli i 0,5 szklanki cukru na sztywno. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i budyń waniliowy. Tak ubitą pianę wyłożyć na jabłka i rozkruszyć resztę ciasta na wierzch.
Piec 50-60 minut w temp. 200-220 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.
Smacznego!