Świąteczny schab ze śliwką. Idealny nie tylko na Boże Narodzenie
Świąteczny schab ze śliwką co roku gości na naszym stole nie tylko w okolicach Bożego Narodzenia. Można go kosztować przez cały rok.
Jajko zapiekane w bułce z żółtym serem
Świąteczny schab ze śliwką – potrzebujemy
schab bez kości,
cebulę,
śliwki suszone,
olej,
sól,
pieprz,
majeranek,
paprykę słodka,
paprykę ostra,
ziele angielskie,
liść laurowy
Świąteczny schab ze śliwką – sposób wykonania
Ze schabu nie ściągamy błon, ostrym, długim, wąskim nożem robimy w schabie przez środek otwór. Nadziewamy śliwkami, które możemy upychać trzonkiem. Nacieramy olejem, żeby przyprawy miały się do czego przykleić. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz majerankiem. Obkładamy pokrojoną w krążki cebulą. Przykryty schab najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
Obrany schab obsmażamy. Po obsmażeniu z obu stron dodajemy parę śliwek suszonych oraz cebulę do przesmażenia. Podlewamy wodą, żeby przykryło do połowy schab i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.