Świąteczna strucla z makiem i wiśniami. Bożonarodzeniowy deser
Świąteczna strucla z makiem i wiśniami to świetna propozycja do upieczenia przede wszystkim w bożonarodzeniowym okresie.
Pieguski z żurawiną i rodzynkami
Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami
Świąteczna strucla z makiem i wiśniami – potrzebne składniki:
Ciasto :
1 kg mąki,
kostka drożdży,
2 szklanki mleka,
5 żółtek,
2 jaja,
szklanka cukru,
4/5 kostki tłuszczu,
1/2 laski wanilii,
skórka otarta z cytryny,
sól.
Masa :
2 szklanki maku,
dobra szklanka cukru,
5 białek,
2 żółtka,
olejek migdałowy do smaku,
3 łyżki tłuszczu,
pół laski wanilii,
wiśnie,
żurawina,
miód,
kaszka manna.
Świąteczna strucla z makiem i wiśniami – sposób wykonania:
Przyrządzamy ciasto drożdżowe. Do miski wbijamy 4 żółtka, jedno białko. Dodajemy szczyptę soli, 2 cukry waniliowe. Dorzucamy 3/4 szklanki cukru. W 2 szklankach ciepłego mleka rozpuszczamy kostkę masła. Ucieramy jajka z cukrami. Dodajemy mleko z tłuszczem, na przemian z 1 kg mąki. Dolewamy 3 łyżki oleju.
Kruszymy 10 dag drożdży, dodajemy trochę ciepłego mleka i mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dodajemy do ciasta. Wyrabiamy, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Czekamy aż podwoi swoją objętość i działamy dalej.
Ubijamy 2 białka.Ciasto dzielimy na 3 części.Rozwałkowujemy.Smarujemy ubitym białkiem.
Przygotowujemy masę makową.
Kładziemy mak i zawijamy. Wkładamy do korytka wyłożonego papierem. Jeżeli nie chcemy, żeby nam pękł to zamykamy papier wykałaczkami.
Pieczemy ok. 45 min. w 200 st. Lukrujemy lukrem królewskim.