Śledź w śmietanie. Lubisz je?
Śledź w śmietanie od czasu do czasu idealnie sprawdzi się w roli dania obiadowego. Do tego gotowane ziemniaki i można zajadać.
Duże muszle nadziewane pieczarkami i boczkiem parzonym
Śledź w śmietanie – potrzebne składniki:
śledzie matjasy,
ziele angielskie,
liść laurowy,
cebula,
śmietana,
ocet.
Śledź w śmietanie – sposób wykonania:
Wodę zagotowujemy, dodajemy liść laurowy. Wrzucamy ziele angielskie. Gotujemy. Jabłko obieramy. Kroimy w talarki. Układamy na dnie słoika. Cebulę obieramy. Kroimy w talarki. Dodajemy do słoika. Śledzie kroimy na 3 części. Kładziemy do słoika na przemian z cebulą i jabłkiem. Do zalewy dodajemy ocet pod koniec gotowania i zagotowujemy. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie zalewamy gotowaną zalewą. Wkładamy do lodówki na dobę. Na drugi dzień kroimy cebulkę drobno. Śledzie ze słoika wykładamy na miseczkę. Przekładamy cebulką. Zalewamy śmietaną, musi postać 2-3 godziny.