Sernik na kruchym kakaowym cieście. Dla wielbicieli słodkości
Uwielbiamy sernik, postanowiłyśmy więc spróbować jego wersji na kakaowym cieście. Wyszedł przepyszny! Poznaj przepis na sernik na kruchym kakaowym cieście.
Ciasto z masą serowo-truskawkową i truskawkami
Torcik truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą na biszkoptach
Podobny sernik jadłyśmy wracając z wakacji nad morzem niedaleko Grudziądza w Restauracji Traper. Przyszedł czas na odtworzenie smaku w domu. Sernik na kruchym kakaowym cieście nie jest skomplikowany w przygotowaniu, przejdźmy więc do przepisu.
Sernik na kruchym kakaowym cieście – potrzebne składniki:
2,5 szklanki mąki,
5 łyżek kakao,
2 i 1/2 szklanki cukru,
1 i 3/4 kostki masła,
9 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kg białego sera,
20 dag ugotowanych ziemniaków,
10 dag rodzynek,
1 budyń cytrynowy,
cukier waniliowy.
Sernik na kruchym kakaowym cieście – sposób wykonania:
2,5 szklanki mąki, 5 łyżek kakao, nieco mniej niż szklankę cukru, 1 i 1/5 kostki masła, 3 żółtka jajek razem z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia zagniatamy dłońmi i formujemy kulę ciasta. Dzielimy ją na 3 części w proporcji 2:1. Mniejszą część chowamy do lodówki lub zamrażarki, najlepiej na 2 h.
Ziemniaki gotujemy, studzimy. Mielimy ser łącznie z ziemniakami.
Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy większą część ciasta, dziurkujemy widelcem. Przygotowujemy masę serową.
1/2 kostki tłuszczu ucieramy z 1 i 1/2 szklanki cukru, cukrem waniliowym i 6 żółtkami na białą masę. Dodajemy po trochu zmielony ser z ziemniakami i budyń cytrynowy. W osobnej misce ubijamy 9 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie mieszając, wrzucamy rodzynki.
Wylewamy na ciasto. Wyjmujemy z lodówki ostatnią część ciasta i trzemy na tarce z dużymi oczkami.
Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach.
Smacznego!