Sałatka ryżowa z pieczarkami, papryką konserwową i kukurydzą. Idealna na imprezę
Sałatka ryżowa z pieczarkami, papryką konserwową i kukurydzą to bardzo udane połączenie smakowe. Cieszymy się, że zagościło na naszym stole.
Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka
Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym
Sałatka ryżowa z pieczarkami, papryką konserwową i kukurydzą – potrzebne składniki:
3 torebki ryżu,
6 jajek,
6,7 ogórków konserwowych w occie,
słoik papryk konserwowych,
sok z cytryny,
puszka kukurydzy,
sól, pieprz do smaku,
por, szczypiorek,
5, 6 łyżek majonezu,
60 dag pieczarek,
2,3 cebule,
25 dag sera żółtego,
1 puszka czerwonej fasoli,
łyżka masła.
Sałatka ryżowa z pieczarkami, papryką konserwową i kukurydzą – sposób wykonania:
Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą, bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do dużej miski. Dodajemy posiekany drobno por i koperek.
3 torebki ryżu wkładamy do wrzącej wody tak, aby były zanurzone. Gotujemy ok. 15 minut, następnie przelewamy zimną wodą i zostawiamy do wystygnięcia. Nie dodajemy gorącego do reszty! Dodajemy pokrojone drobno ogórki i paprykę konserwową.
Pieczarki wkładamy do wrzącej wody osolonej i z cytryną. Podgotowane studzimy, kroimy w kostkę. Przesmażamy na łyżce masła. Zimne dodajemy do reszty składników. Dodajemy puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, pokrojony w kostkę żółty ser, cebulę. Dokładamy 5, 6 łyżek majonezu. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.