Ryba w zalewie pomidorowo-octowej. Ciekawa opcja dla miłośników ryb
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej gości na naszym stole przy okazji różnego rodzaju uroczystości. Jest naprawdę smaczna.
Top 5 szybkich i smacznych dań obiadowych
Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym
Resztki po Świętach. Co z nimi zrobić?
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej – potrzebne składniki:
sól,
pieprz,
cukier,
ziele angielskie,
liść laurowy,
ryby,
cebula,
ocet,
olej,
koncentrat pomidorowy.
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej – sposób wykonania:
Cebulę kroimy. Ryby solimy, pieprzymy. Ryby przekładamy cebulą. Wstawiamy na noc do lodówki.
Wodę solimy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i zagotowujemy. Po zagotowaniu wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Ryby obtaczamy najpierw w mące i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron. Układamy w garnku, czekamy, aż wystygną. Zimne ryby zalewamy zimną zalewą. Nakładamy talerzyk i przyduszamy np. słoikiem. Chowamy do lodówki na 2-3 dni.