Rolada jabłkowa. Idealna dla niespodziewanych gości
Rolada jabłkowa to ciasto, które możemy bardzo szybko przygotować dla niezapowiedzianych gości. Jest niezmiernie prosta w wykonaniu, a do tego tania i pyszna 😉
Rolada jabłkowa – potrzebne składniki:
6 jajek,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
ok. 1 kg jabłek,
1 biały budyń
cukier puder
tłuszcz
Rolada jabłkowa – sposób wykonania:
Ok. 1 kg jabłek obieramy i kroimy drobniej. Potrzebujemy 1 kg obranych pokrojonych jabłek.
Robimy biszkopt z 6 jajek ze szklanką cukru i cukrem waniliowym na ciepło do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Zwalniamy obroty robota na bardzo małe. Powoli wsypujemy szklankę mąki z pół łyżeczki proszku do pieczenia, dobrze wymieszać.
Na blachę kładziemy papier, smarujemy go tłuszczem, układamy pocięte jabłka. Posypujemy 3 łyżkami cukru. Wysypujemy paczkę budyniu, najlepiej białego. Wylewamy biszkopt. Łyżką rozprowadzamy go na całe ciasto. Wkładamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 30 minut.
Wyrzucamy ciasto na ściereczkę, delikatnie zdejmujemy papier. Gorące ciasto rolujemy jabłkami do środka. Posypujemy cukrem pudrem.