Pyszne domowe warzywne burgery mają jedną wadę, która jednocześnie jest zaletą. Jak równie szybko się je przygotowuje, tak równie szybko znikają. A na twarzach pojawiają się szerokie uśmiechy. Sprawdź koniecznie.

Pyszne domowe warzywne burgery

 Szaszłyki z piersi kurczaka

 Przekąski idealne na podróż koleją

 Tagiatelle z brokułami i papryką

Musimy się Wam do czegoś przyznać. Nie bardzo przepadam za mięsem, Martyna mogłaby jeść je regularnie, a ja… No cóż. Wolę warzywa. Pewnie z tego względu powstał pomysł na pyszne domowe warzywne burgery. Są tak pyszne, że pisząc ten wpis, zastanawiam się, czy w domu mamy wszystkie potrzebne składniki. Nie bądźmy jednak gołosłowne. Pyszne domowe warzywne burgery przygotowałyśmy na I edycję Festiwalu ,,Odkrywamy nieznane… piosenki szantowe”, gdzie publiczność w wieku od lat 6 do późnej starości, zachwycała się smakiem potrawy. Cała impreza została zorganizowana pod znakiem zdrowego stylu życia, więc i zdrowych przekąsek nie mogło zabraknąć. Później, we wrześniu, w czasie biwaku nasi mięsożerni uczestnicy dorzucili do tego sos ketchupowo-majonezowy z przyprawami, upieczone kotlety mielone/kawałki piersi kurczaka i… zajadali się aż miło. Nie czekaj więc. Pyszne domowe warzywne burgery są idealne zarówno jako danie obiadowe, jak i podwieczorek.

Pyszne domowe warzywne burgery – co potrzebujemy?

 marchewki

 ogórek obrany ze skórki

 sparzone pomidory

 ketchup

 majonez

 sałata pekińska albo masłowa

 sól, pieprz do smaku

 upieczone mięso mielone, przyprawy (opcjonalnie)

 usmażona pierś z kurczaka (opcjonalnie)

 bułki, choć w chlebie pszennym, czy tostowym pyszne domowe warzywne burgery wychodzą równie smaczne

Pyszne domowe warzywne burgery – sposób przygotowania

 Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie czynimy z ogórkami, które obieramy i przygotowujemy jak do mizerii. Pomidory kroimy w cienkie plasterki.

 W miseczce, tudzież garnku, jeżeli chcemy przygotować sos dla kilkunastu, czy kilkudziesięciu osób mieszamy ketchup z majonezem, możemy dodać przyprawy typu nieco bazylii, czy oregano. Zależy, jakie smaki preferujecie. My zazwyczaj nic nie dodajemy.

 Jeżeli wybierzesz wersję mięsną, przygotuj sobie wcześniej małe kotlety mielone lub usmażoną pierś z kurczaka.

 Bułki przekrawamy na pół, każdą stronę smarujemy sosem. Kładziemy listek sałaty, kładziemy ogórek, pomidor i obficie posypujemy marchewką. Na wierzch dokładamy mięso.

UWAGA: Pyszne domowe warzywne burgery są tak pyszne, że nawet prawdziwe niejadki pochłaniają co najmniej dwa. Dasz się skusić?

Zobacz także