Pyszne domowe warzywne burgery. Znikają równie szybko, jak się pojawiają!
Pyszne domowe warzywne burgery mają jedną wadę, która jednocześnie jest zaletą. Jak równie szybko się je przygotowuje, tak równie szybko znikają. A na twarzach pojawiają się szerokie uśmiechy. Sprawdź koniecznie.
Przekąski idealne na podróż koleją
Tagiatelle z brokułami i papryką
Musimy się Wam do czegoś przyznać. Nie bardzo przepadam za mięsem, Martyna mogłaby jeść je regularnie, a ja… No cóż. Wolę warzywa. Pewnie z tego względu powstał pomysł na pyszne domowe warzywne burgery. Są tak pyszne, że pisząc ten wpis, zastanawiam się, czy w domu mamy wszystkie potrzebne składniki. Nie bądźmy jednak gołosłowne. Pyszne domowe warzywne burgery przygotowałyśmy na I edycję Festiwalu ,,Odkrywamy nieznane… piosenki szantowe”, gdzie publiczność w wieku od lat 6 do późnej starości, zachwycała się smakiem potrawy. Cała impreza została zorganizowana pod znakiem zdrowego stylu życia, więc i zdrowych przekąsek nie mogło zabraknąć. Później, we wrześniu, w czasie biwaku nasi mięsożerni uczestnicy dorzucili do tego sos ketchupowo-majonezowy z przyprawami, upieczone kotlety mielone/kawałki piersi kurczaka i… zajadali się aż miło. Nie czekaj więc. Pyszne domowe warzywne burgery są idealne zarówno jako danie obiadowe, jak i podwieczorek.
Pyszne domowe warzywne burgery – co potrzebujemy?
marchewki
ogórek obrany ze skórki
sparzone pomidory
ketchup
majonez
sałata pekińska albo masłowa
sól, pieprz do smaku
upieczone mięso mielone, przyprawy (opcjonalnie)
usmażona pierś z kurczaka (opcjonalnie)
bułki, choć w chlebie pszennym, czy tostowym pyszne domowe warzywne burgery wychodzą równie smaczne
Pyszne domowe warzywne burgery – sposób przygotowania
Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie czynimy z ogórkami, które obieramy i przygotowujemy jak do mizerii. Pomidory kroimy w cienkie plasterki.
W miseczce, tudzież garnku, jeżeli chcemy przygotować sos dla kilkunastu, czy kilkudziesięciu osób mieszamy ketchup z majonezem, możemy dodać przyprawy typu nieco bazylii, czy oregano. Zależy, jakie smaki preferujecie. My zazwyczaj nic nie dodajemy.
Jeżeli wybierzesz wersję mięsną, przygotuj sobie wcześniej małe kotlety mielone lub usmażoną pierś z kurczaka.
Bułki przekrawamy na pół, każdą stronę smarujemy sosem. Kładziemy listek sałaty, kładziemy ogórek, pomidor i obficie posypujemy marchewką. Na wierzch dokładamy mięso.
UWAGA: Pyszne domowe warzywne burgery są tak pyszne, że nawet prawdziwe niejadki pochłaniają co najmniej dwa. Dasz się skusić?