Pieguski z musli. Jedne z naszych ulubionych ciasteczek
Gdy otrzymałam musli pierwsza myśl to ,,Zrobię pieguski z musli.”. Jak postanowiłam, tak i uczyniłam. Sprawdźcie, jak mi wyszły.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Pieguski z musli – potrzebne składniki (na 20 dość dużych ciasteczek):
6 żółtek (białka możemy wykorzystać na bezę Pavlova )
2 szklanki mąki
0,6 kostki masła
połowa szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4,5 czubatej łyżki śmietany wysokoprocentowej (od 16% wzwyż)
łyżeczka soli
musli aloes, żurawina, ananas; tropikalne z papają, ananasem i bananem; jogurtowe z żurawiną
Pieguski z musli – sposób wykonania:
Do miski wbijamy 6 żółtek, dodajemy 4 szklanki mąki, 3/5 kostki tłuszczu, 3/5 szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę soli, 4,5 czubatej łyżki śmietany 30%. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy po 3/4 z 3 paczuszek musli. Jeszcze raz zagniatamy.
Na blasze układamy papilotki. Formujemy kulki, które delikatnie rozduszamy. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!