Pączki z powidłami śliwkowymi. Przepadam za tym nadzieniem
Co tu dużo mówić – przepadamy za różnymi słodkościami. Pączki z powidłami śliwkowymi z ciasta drożdżowego są bardzo smaczne.
Sałatki, które zawsze się udają
Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym
Pączki z powidłami śliwkowymi – potrzebne składniki:
4 jaja,
szczypta soli,
cukier waniliowy,
1 kg mąki,
1/2 kostki tłuszczu,
2 szklanki mleka,
10 dag drożdży,
szklanka cukru,
cukier puder,
olej,
powidła
Pączki z powidłami śliwkowymi – sposób wykonania:
Wykonujemy ciasto drożdżowe. Do miski wbijamy 4 żółtka, jedno białko. Dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 2 cukry waniliowe. Dorzucamy 3/4 szklanki cukru. W 2 szklankach ciepłego mleka rozpuszczamy kostkę masła. Ucieramy jajka z cukrami. Dodajemy mleko z tłuszczem, na przemian z 1 kg mąki. Dolewamy 3 łyżki oleju. Kruszymy 10 dag drożdży, dodajemy trochę ciepłego mleka i mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dodajemy do ciasta. Wyrabiamy, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Czekamy aż podwoi swoją objętość i działamy dalej.
Bierzemy ciasto. Rozgniatamy. Dodajemy powideł. Zagniatamy, żeby nic nie uciekło. Wkładamy do rozgrzanego oleju. Obracamy. Wykładamy na papierowe ręczniki. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !