Pączki bez nadzienia z ciasta drożdżowego. Pyszna propozycja
Pączki bez nadzienia z ciasta drożdżowego są smaczne dla tych, którzy nie przepadają za owocami lub dżemami.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Pączki bez nadzienia z ciasta drożdżowego – potrzebne składniki:
4 jaja,
szczypta soli,
cukier waniliowy,
1 kg mąki,
1/2 kostki tłuszczu,
2 szklanki mleka,
10 dag drożdży,
szklanka cukru,
cukier puder,
olej.
Pączki bez nadzienia z ciasta drożdżowego – sposób wykonania:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe według przepisu:
Potrzebne składniki:
1 kg mąki,
4 żółtka,
1 białko,
szczypta soli,
3/4 szklanki cukru,
2 cukry waniliowe,
3 łyżki oleju, 2 szklanki mleka,
1/2 kostki tłuszczu,
10 dag drożdży
Sposób wykonania:
Do miski wbijamy 4 żółtka, jedno białko. Dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 2 cukry waniliowe. Dorzucamy 3/4 szklanki cukru. W 2 szklankach ciepłego mleka rozpuszczamy kostkę masła. Ucieramy jajka z cukrami. Dodajemy mleko z tłuszczem, na przemian z 1 kg mąki. Dolewamy 3 łyżki oleju. Kruszymy 10 dag drożdży, dodajemy trochę ciepłego mleka i mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dodajemy do ciasta. Wyrabiamy, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu.Czekamy aż podwoi swoją objętość i działamy dalej.
Bierzemy trochę ciasta. Wyrabiamy w ręce, tworząc kulę. Smażymy w rozgrzanym oleju. Wykładamy na papierowy ręcznik. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!