Orzechowe ciasteczka. Drobny poczęstunek
Orzechowe ciasteczka to ciekawa propozycja drobnego poczęstunku dla gości, którzy lubią orzechowe przysmaki.
Orzechowe ciasteczka – potrzebne składniki (na ok. 40 ciasteczek):
1/2 kostki miękkiego tłuszczu
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 i 3/4 szklanki mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki tartych orzechów laskowych
Orzechowe ciasteczka – sposób wykonania:
1/2 kostki tłuszczu miksujemy z 1/2 szklanki cukru. Wbijamy jajko, dodajemy czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy 1 i 3/4 szklanki mąki oraz 1/2 szklanki tartych orzechów laskowych. Chwilę miksujemy, a następnie ciasto wyrabiamy rękoma w misce.
Urywamy po kawałku ciasta, formujemy kulę, delikatnie rozduszamy i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Następnie naduszamy widelcem, żeby się porobiły małe kwadraciki. Pieczemy dobre 15 min. w 180 st.