Obsługa grup zorganizowanych w lokalach. Na co zwracać uwagę?
Obsługa grup zorganizowanych w lokalach jest bardzo ważną sprawą, tym bardziej, jeśli ma się określony godzinowy harmonogram.
Wcześniejsze zaplanowanie wyboru dań
Bez wątpienia każda grupa zorganizowana ma zaplanowany swój harmonogram dnia. My z tego względu dbamy o to, by wcześniej dowiedzieć się, co będą jedli nasi uczestnicy. Dzięki temu, że proponujemy im dwie lub trzy propozycje, możemy mieć większą pewność związaną z tym, że dziecko lub nastolatek zje swoją porcję. W związku z tym, że wiemy to już przed czasem, podajemy taką informację lokalowi, do którego się wybieramy. Nie zapominamy także o podaniu konkretnej godziny, na którą uda nam się dotrzeć. Jeśli wiemy, że mamy się spóźnić, oczywiście o tym informujemy.
Obsługa grup zorganizowanych w lokalach
W związku z tym, że obsługa grup zorganizowanych w lokalach powinna być przeprowadzona sprawnie, my ze swojej strony dokładamy wszelkich starań, by właśnie tak się stało. W większości lokali, w których mieliśmy okazję jeść, obsługa naprawdę była przygotowana na wydawanie. Niekiedy jednak zdarzyło się tak, że zabrakło porcji lub też, co najgorsze, dania zaczęli przygotowywać dopiero po naszym wejściu. To znacznie wydłużyło cały proces jedzenia.
Odpowiedzialne podejście restauracji
Każde miejsce gastronomiczne ma świadomość tego, co to znaczy obsłużyć kilkadziesiąt osób. Niektórzy od razu mówią, że nie dadzą rady, bo np. mają za mały lokal. Jesteśmy wtedy w stanie podzielić się na dwie grupy. Zależy nam jednak na tym, by nie przeciągać sztucznie całego procesu wydawania i jedzenia, gdyż harmonogram grup jest przygotowywany w taki sposób, że nie można sobie na to pozwolić.