Malinowe lustro Ewy Wachowicz. Przepyszne ciasto
Malinowe lustro Ewy Wachowicz, wykonane według przepisu znanej jurorki, wyszło naprawdę pyszne. Nie żałujemy, że je zrobiłyśmy.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Malinowe lustro Ewy Wachowicz – potrzebne składniki:
1 jajko,
20 g cukru,
30 g mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju,
500 g malin,
4 żółtka,
125 g cukru,
szklanka mleka,
1,5 łyżki żelatyny,
1 szklanka śmietany 30 %,
1 łyżka żelatyny.
Malinowe lustro Ewy Wachowicz – sposób wykonania:
Jajko z cukrem ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Nalewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 10 min. w 180 st. do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystygnięcia.
Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko. 4 żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy stopniowo gorące mleko. Miskę z masą przekładamy nad garnek z gorącą wodą i mieszamy min. 10 min. Zostawiamy do delikatnego przestudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Zostawiamy do wystygnięcia. 2/3 dodajemy szybko do kremu z żółtek.
Z przetartych malin odlewamy 1/2 szklanki, zostawiamy je na lustro. Resztę dodajemy do kremu. Mieszamy, szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 15 min. i pilnujemy, żeby krem nie stężał.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy do schłodzonego kremu malinowego, cały czas mieszając. Wylewamy go na wystudzony biszkopt. Przykrywamy szczelnie folią i chłodzimy do stężenia kremu.
Do 1/2 szklanki przetartych malin dolewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Mieszamy. Wylewamy na krem malinowy. Zostawiamy do stężenia, przykrywamy folią.
Smacznego !