Lokale z regionalną kuchnią. Jakie nam polecisz?
Gdy udajemy się do jakiegoś miasta nie zawsze jesteśmy otwarte na nowe smaki, jednak lokale z regionalną kuchnią mogą zdobyć nasze uznanie.
Co warto zobaczyć w Ciechocinku?
Muzeum Warzelni Soli i Lecznictwa Uzdrowiskowego w Ciechocinku
Dania typowe dla danego regionu
Wyjazd w nowe miejsce to doznania nie tylko zmysłowe, chęć zobaczenia czegoś nowego, ciekawego, ale też możliwość poznania jakichś regionalnych przysmaków. W Giżycku bardzo smakowały nam sękacze, w Wielkopolsce należy skusić się na pyry z gzikiem. W okolicach Karpacza zaś na pewno typowym daniem jest kwaśnica. Są to takie potrawy, które najlepiej smakują w danym regionie i raczej nie uświadczymy ich w innych miastach. Dzięki temu mamy motywację, by coś zjeść, bo taka okazja może się już szybko nie powtórzyć.
Lokale z regionalną kuchnią
Na szczęście zdarzają się lokale z regionalną kuchnią, które serwują dania typowe dla danego regionu. Mamy jednak wrażenie, że na kulinarnej mapie miast nie ma ich aż tak dużo, jak można by tego oczekiwać. Zawsze podczas wyjazdu do nowej miejscowości oprócz atrakcji staramy się znaleźć lokal z daniami obiadowymi. Naprawdę bardzo rzadko trafiamy na liście na takie, które serwują typowo regionalne dania. Być może restauratorzy nie za bardzo promują swoje lokale lub obawiają się, że nie byłoby tego typu potrawami zbyt dużego zainteresowania.
Regionalne przysmaki
Wiele w naszym przypadku zależy od dnia. Czasami jesteśmy otwarte na regionalne przysmaki, a w inne dni wolimy skosztować czegoś bardziej tradycyjnego. Jeśli chodzi o desery jest dla nas bez różnicy co zjemy. Jesteśmy wielkimi miłośniczkami słodkości, więc zarówno regionalne, jak i typowo polskie dania bardzo nam smakują. Regionalne przysmaki jeżeli są dobrze przygotowane na pewno zachęcą do powrotu do danego lokalu, a na tym powinno restauratorom najbardziej zależeć.