Lokal w Łodzi. Sprawdź, jak gotuje uczestniczka TopChefa
Jako trzecie miejsce odwiedziłyśmy Lokal w Łodzi, mieszczący się w Pasażu Schillera. Restauracja znajduje się w podwórku, jest znacznie lepiej widoczna, niż opisywany niedawno Łącznik.
Muzeum Historii Farmacji w Łodzi
Lokal w Łodzi
Chciałyśmy odwiedzić to miejsce, ponieważ szefową kuchni jest Marta Edmunds, uczestniczka 3. edycji Top Chef’a, a jak pewnie wiecie ciekawi mnie, jak kucharze prowadzą swoje lokale, co smacznego można w nich zjeść. Tutaj chyba najbardziej byłam ciekawa wystroju, który trzeba przyznać, jest dość minimalistyczny, ale jednocześnie nie ma odczucia niedostatku. Właścicielem Lokalu jest Andrzej Sieczkowski.
Skusiłyśmy się na sałatkę
Przez wizyty w poprzednich restauracjach nieco musiałyśmy zmniejszyć planowane zamówienie dań. W efekcie końcowym skusiłam się na Sałatkę z pieczonymi warzywami, która była smaczna, chociaż po pierwszym kęsie zupełnie nie byłam do niej przekonana. Całość współtworzyła razem ciekawe i aromatyczne połączenia smakowe, a dzięki dodatkowi odrobiny miodu sałatka na długo pozostanie w mojej pamięci.
Do picia herbata owocowa
Zdecydowałam się także na herbatę owocową, ale to nie ona jest najważniejsza, a sposób jej podania. Mianowicie w Restauracji Lokal w Łodzi podaje się ją w dużych kubkach, dzięki czemu po jej wypiciu nie ma się uczucia niedosytu, jak w niektórych przypadkach, gdy musimy zadowolić się filiżanką. Co ważne, ilość nie pociąga za sobą ceny. Za napój zapłacimy bowiem jedynie 5 zł.
Pamiątkowe zdjęcie
W Lokalu dzięki przezroczystej szybie możemy podejrzeć pracę kucharzy. My postanowiłyśmy, korzystając z obecności Marty Edmunds w restauracji Lokal w Łodzi, poprosić o pamiątkowe zdjęcie. Restauracja przygotowała dla swoich gości menu weekendowe w specjalnej cenie z wcześniejszą rezerwacją, a od niedawna można także wpaść do nich na lunch w cenie nieprzekraczającej 20 zł. To dobre miejsce, jeżeli macie ochotę w spokoju spotkać się ze znajomymi. Cyklicznie odbywają się tam także różne koncerty.