Kruszon z bananami. Pyszne ciasto z owocami
Kruszon z bananami, czy innymi owocami bardzo często gości na naszym stole. Ciasto udaje się nawet tym, którzy zaczynają swoją przygodę z wypiekami.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Kruszon z bananami – potrzebne składniki:
2 banany,
3 łyżki oleju,
5 jajek,
2 szklanki mąki,
2/3 szklanki cukru,
250 g masła,
2 łyżeczki proszku,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Kruszon z bananami – sposób wykonania:
Wsypujemy 2 szklanki mąki. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wsypujemy 2/3 szklanki cukru. Wbijamy 5 żółtek. Białka zostawiamy na osobnej misce. Całość mieszamy. Dodajemy 250 g masła. Mieszamy. Odkładamy ciasto na 2 godziny do zamrażarki.
Smarujemy blachę tłuszczem, układamy papier do pieczenia, znów smarujemy i trzemy ok. 60% ciasta, tak, aby pokrył spód blachy. Białka ubijamy. Dodajemy 2 łyżeczki cukru waniliowego. Wsypujemy 4 łyżki skrobi ziemniaczanej. Dodajemy 3 łyżki oleju. Wsypujemy 1/2 szklanki cukru.
Spód pieczemy 15 min w 160 st. Czekamy aż wystygnie i nakładamy pianę.
Banany kroimy w talarki. Układamy je na pianie. Trzemy na to pozostałą część ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do piekarnika na ok.30 min do 160 st. Gorący placek posypujemy cukrem pudrem.