Kotlety mielone nadziewane jajkiem (Kukułcze gniazda). Pyszna odmiana
Kotlety mielone nadziewane jajkiem, nazywane kukułczymi gniazdami, są ciekawą alternatywą i urozmaiceniem dla zwyczajnych mielonych.
Co jeść, by nie zgłodnieć w pojazdach komunikacji miejskiej?
Nie chce ci się gotować? Zamów catering
Kotlety mielone nadziewane jajkiem – potrzebne składniki:
7 jajek,
majeranek,
bazylia,
oregano,
pieprz kolorowy,
sól ziołowa,
jarzynka,
papryka ostra ,
czosnek granulowany,
cebula,
1/2 kg mięsa mielonego,
bułka tarta,
mąka,
olej,
bułka zwykła.
Kotlety mielone nadziewane jajkiem – sposób wykonania:
Gotujemy 5 jajek. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso z przyprawami i cebulą mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy. Dodajemy do mielonych. Mieszamy. Doprawiamy przyprawami, wbijamy jajko. Porządnie mieszamy.
Przygotowujemy sobie mięso mielone, olej, bułkę tartą, jajka ugotowane i mąkę. Jajka obtaczamy w przyprawach. Jajko rozbijamy i też przyprawiamy do smaku. Bierzemy mielone. Rozpłaszczamy na dłoni. Nakładamy w środek ugotowane jajko. Oblepiamy mięsem mielonym. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Formujemy. Smażymy na głębokim ogniu ok. 10 min. Pod koniec dodajemy piórka cebuli.
Smacznego!