Kotlet a’la Kiliński. Mięso nadziewane pieczarkami
Kotlet a’la Kiliński zdecydowanie należy do naszego ulubionego typu mięs. Choć jadamy je rzadko, po tę potrawę sięgamy dość często.
Co jeść by nie zgłodnieć w pojazdach komunikacji miejskiej?
Top 5 szybkich ciast na każdą okazję
Kotlet a’la Kiliński – potrzebne składniki:
olej,
sól,
pieprz,
jajko,
kotlet schabowy,
pieczarki,
bułka tarta,
mąka,
cebula,
masło
Kotlet a’la Kiliński – sposób wykonania:
Kotlet schabowy kroimy w paski. Rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę drobno pokrojoną w kostkę nakładamy na każdy kotlet. Układamy kotlety jeden na drugim i zostawiamy na godzinę w lodówce. Wbijamy do miseczki 2 jajka, solimy, pieprzymy. Roztrzepujemy widelcem. Ścieramy pieczarki na tarce. Rozkładamy kotlety, cebulę układamy na początku kotleta. Na każdy nakładamy pieczarki, solimy i pieprzymy. Dodajemy troszkę masła. Zawijamy.
Szykujemy mąkę, jajko roztrzepane, bułkę tartą. Obtaczamy w mące. Maczamy w jajku. Na koniec w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu.
Smacznego !