Keks z owocami i lukrem. Jedno z naszych ulubionych ciast
Przepis na keks z owocami i lukrem pochodzi z książki ,,Boże Narodzenie”. Jest naprawdę smaczny i gości u nas nie tylko w Wigilię.
Sałatka z brokułem i kukurydzą
Zapiekanka makaronowa z marchewką, groszkiem i kukurydzą
Stół szwedzki w ośrodkach wypoczynkowych
Keks z owocami i lukrem – potrzebne składniki:
2 szklanki mąki,
kostka masła,
4 jajka,
szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
laska wanilii,
1/4 szklanka mleka,
20 dag kandyzowanych owoców,
tłuszcz do natarcia blachy,
lukier królewski
Keks z owocami i lukrem – sposób wykonania:
Wsypujemy 2 szklanki mąki. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostkę masła, szklankę cukru, wanilię, rozcinamy i wrzucamy środek. Dodajemy 4 jajka. Dolewamy 1/4 szklankę mleka.
10 dag kandyzowanych owoców obtaczamy w mące i wrzucamy do ciasta, mieszamy. Wylewamy w korytko posmarowane tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min w 180 st. Polewamy lukrem królewskim i posypujemy resztką kandyzowanych owoców.