Jajka faszerowane sałatką jarzynową. Idealne nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane sałatką jarzynową sprawdzą się idealnie, jeśli chcemy podać na stół coś niebanalnego. Niekoniecznie w okresie wielkanocnym.
Sałatka owocowa z sosem ananasowym i miodem
Jajka faszerowane sałatką jarzynową – potrzebujemy:
6 jajek
3 łyżki majonezu
pietruszka
kawałek selera
4 ziemniaki
5 marchewek
sól, pieprz do smaku
4 ogórki kiszone
1 jabłko
groszek
Jajka faszerowane sałatką jarzynową – sposób wykonania:
6 jajek gotujemy na twardo, ok. 10 min. we wrzącej osolonej wodzie. 2 przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. Zostawiamy ,,wydrążone” białka.
Przygotowujemy sałatkę jarzynową -> Jajka gotujemy ok. 10 min od zagotowania, solimy. Obieramy, kroimy bardzo drobno. Ziemniaki, marchew i seler gotujemy. Por kroimy bardzo drobno. Seler kroimy w małe kosteczki. Pietruszkę, marchew i ziemniaki kroimy drobniutko. Całość wrzucamy do miski, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy z 2 łyżki majonezu. Mieszamy. Dodajemy drobno pokrojone ogórki kiszone oraz seler.
Nakładamy do białek. Dekorujemy majonezem i porem.