Frużelina malinowa. Idealna do deserów
Frużelina malinowa idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, tortów, deserów. Możliwości są nieograniczone.
Sałatka z czerwoną fasolą, żółtym serem i kukurydzą
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Frużelina malinowa – potrzebne składniki:
1/2 kg malin
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w łyżce wody
Frużelina malinowa – sposób wykonania:
Maliny wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, sok z cytryny, cukier. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody. Gotujemy. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w wodzie. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy do frużeliny, chwilę gotujemy. Następnie frużelinę przecedzamy przez sitko,aby pozbyć się pestek. Zostawiamy do wystygnięcia.