Faworki z ciasta drożdżowego. Często je robimy
Faworki z ciasta drożdżowego są bardzo smaczne i dość często pojawiają się w takiej odsłonie w naszym domu.
Sałatka z czerwoną fasolą, żółtym serem i kukurydzą
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Faworki z ciasta drożdżowego – potrzebne składniki:
2 szklanki mąki
8 dag tłuszczu
3 żółtka + 1 całe jajko
4 dag drożdży
szklanka mleka
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Faworki z ciasta drożdżowego – sposób wykonania:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe – robimy zaczyn – podgrzewamy 3 łyżki mleka, drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Podgrzewamy resztę mleka z tłuszczem delikatnie do roztopienia. Ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy szczyptę soli. Powoli wlewamy mleko i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia.
W międzyczasie grzejemy olej. Z ciasta robimy wałki, kroimy na małe ukośne prostokąty, w środku dziurkę i przekładamy ciasto. Wrzucamy partiami do gorącego oleju i obracamy po usmażeniu jednej strony.
Wykładamy na papierowy ręcznik, by odciekł olej. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.