Drożdżowy kołacz z wiśniami. Smak lata
Drożdżowy kołacz z wiśniami to smaczny, drożdżowy wypiek, miła odmiana od tradycyjnego ciasta drożdżowego na blasze.
Drożdżowy kołacz z wiśniami – potrzebne składniki:
1 kg mąki,
4 żółtka,
1 białko,
szczypta soli,
3/4 szklanki cukru,
2 cukry waniliowe,

2 szklanki mleka,


wiśnie.
Drożdżowy kołacz z wiśniami – sposób wykonania:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do miski wbijamy 4 żółtka, jedno białko. Dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 2 cukry waniliowe. Dorzucamy 3/4 szklanki cukru. W 2 szklankach ciepłego mleka rozpuszczamy kostkę masła. Ucieramy jajka z cukrami. Dodajemy mleko z tłuszczem, na przemian z 1 kg mąki. Dolewamy 3 łyżki oleju. Kruszymy 10 dag drożdży, dodajemy trochę ciepłego mleka i mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dodajemy do ciasta. Wyrabiamy, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Czekamy aż podwoi swoją objętość i działamy dalej.
Z ciasta tworzymy rozwałkowany prostokąt, z jednej strony po dłuższej krawędzi nacinamy paski/frędzle, naprzeciwko, na drugiej dłuższej krawędzi układamy wiśnie. Rolujemy od wiśni do naciętych frędzli i zwijamy w kołacz. Pieczemy 30-35 minut w 200 st.